Kunst

Kunst in Japan vindt je vooral in ambachtelijke verfijning, vormgeving en historische voorwerpen. In de meeste musea mag niet gefotografeerd worden. Hedendaagse kunst weergegeven zal een aparte opgave worden. De verschillende fotogallerijen probeer ik op ambachtelijje techniek en historie te vullen.

 

Foto’ s van ambachtelijk gemaakte soji schuifpanelen door de firma Kikuchi. Ze combineren driehonderd jaar oud cederhout uit de voorraad van het familiebedrijf met de vakkennis van de medewerkers. Het dun geschilde op volgorde gesorteerd fineer vormt met Chileens Amerikaans Grenen de basis voor het verfijnt timmermanswek.
Het handgeschepte papier wordt nog steeds gebruikt. Toch gaat ook Kikuchi mee met z’n tijd en perst het orginele papier tussen dunne plastic transparante plaatjes of gebruikt speciaal voor hen ontwikkelt geprint warlon. Zo zijn de soji ramen en deuren ook geschikt voor de badkamer. En beschikbaar in verschillende traditionele kleuren.
De laaste ontwikkeling is een losstaande ruimte waar Milan een 360 graden foto heeft gemaakt. De schoonheid en lichtheid van de pure materialen die me omringen, maakt me rustig en diep tevreden. Elke school zo’n plek?  http://www.kikuchi-japan.com

Pottenbakken 

Hideki Sato heeft met z’ n zoon Yukio en vrouw Motorola een pottenbakkerij in de buurt van Gojome. Alles gemaakt uit natuurlijke producten; zowel de vettige draaiklei als de glazuren. De drie terrassen oven wordt drie dagen gestookt met cederhout. Yukio heeft de kunstacademie afgerond en na eerst elders gewerkt nu besloten samen te werken met z’n vader om uiteindelijk alles over te nemen.
Het groengele glazuur is gemaakt met de as van rijstkaf. De kom met het bruin-paarse glazuur bestaat uit gemalen lokale rotsen. En de vlammen op het aardewerk komen van het cederhout dat toegevoegd wordt aan de zijkant in de oven als de temperatuur hooggenoeg is. De verwondingen op de potten ontstaan door het baksel op schelpen te plaatsen on de oven. Deels smelten ze samen of stoten elkaar af. Zo ontmoeten aarde en zee elkaar.
http://sanongama.main.jp

 

[contact-form][contact-field label=”Naam” type=”name” required=”true” /][contact-field label=”E-mailadres” type=”email” required=”true” /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Bericht” type=”textarea” /][/contact-form]